July 17, 2018

Ekrons kungliga inskription


Tel Ekron

Ekron var den nordöstra staden bland filisteernas städer. Den identifierades med hög säkerhet bland ruinerna av Tel Miqne. Det är en av de största platserna från Järnåldern i Israels land. Platsen är lokaliserad på den låga slätten, öster om Kibbutz Revadim, och ligger söder om Sorekfloden. Denna plats passar med lokaliseringen av staden Ekron från de bibliska beskrivningarna, spciellt i beskrivningen av Juda stams norra gräns (Josua 15:10-12).
 I utgrävningar som började i Tel Miqne år 1982, blev en mäktig filisteeisk stad upptäckt i all sin härlighet. Den är omgiven av en solid tegelstensmur. Man fann där ett avgränsat arkeologiskt lager, som innehöll många krukskärvor av mycensk typ. Den gamla staden beboddes först under Bronsåldern av kananeerna. Under Järnåldern, med invationen av sjöfolken, blev staden en betydande filisteisk bosättning. Vid slutet av 700-talet f Kr, intog assyrierna Ekron och tog kontroll över staden. Från den dagen blev staden känd för sin olivoljeproduktion för det assyriska väldet. År 603 f Kr blev staden fullständigt ödelagd av det babyloniska riket lett av Nebukadnessar. En mindre bosättning ägde rum kort efteråt, men efter någon tid blev staden övergiven.

Ekrons kungliga inskription
Under arkeologiska utgrävningar år 1996,  uppdagades en filisteisk inskription vid Tel Miqne platsen. Enligt denna inskription identifierades staden som det bibliska Ekron. Inskriptionen blev publicerad år 1998 och är för närvarande utställd vid Israels museum i Jerusalem. Den är skriven på en filisteisk dialekt med feniciska bokstäver som var i användning under järnåldern, en era som är parallell med den första tempelperioden, och dateras till 700 – 800-talet f Kr. Inskriptionen dokumenterar fem av stadens kungar: Achish, Paddy, Yesid, Ada och Yair. Stadens härskare Paddy Ben Achish har dedikerat den till sin gudinna Ptagia. Namnen Achish och Ptagia har sina ursprung från filisteiskt språk, och detta vittnar om den


Transcription
1. bt.bn.ʾkyš.bn.pdy.bn.
2. ysd.bn.ʾdʾ.bn.yʿr.šr ʿq
3. rn.lpt[ ]yh.ʾdth.tbrkh.wt
4. šm[r]h.wtʾrk.ymh.wtbrk.
5. [ʾ]r(ṣ)h

Svensk översättning
1. Huset (templet) som byggts, (av) Achish son av Paddy, son av
2. yasd, son av Ada, son av Yair, härskare över Ek-
3. ron, för ptgyh hans dam, må hon välsigna honom, och
4. beskydda honom, och förlänga hans dagar, och välsigna
5. hans land

Achish- en filisteisk kungs namn, förekommer i två olika och oberoende källor.
Bibeln: 1 Sam 21:11  Och David steg upp, och flydde den dagen av fruktan för Saul, och for till Achish kungen i Gath.”
Achish förekommer i Bibeln som namnet på den filisteiske kungen i staden Gat. Observera att förutom Achish är inget annat namn av någon filisteisk kung omnämnd i Bibeln.
Namnet Achish  med titeln “Kung av Ekron” förekommer i Sennacheribs Annualer  från Esrachadons tid ( den yngste sonen till Sennacherib,  som regerade efter honom), där kungen i Assyrien hänvisar till kungar och städer som gav sig under honom i Kanaan.

Esarhaddons Prism B

"Jag kallade upp kungarna från Hattilandet (med dess omgivningar) på andra sidan av floden Eufrates: Ba´al, kung av Tyrus; Manasse, kung av Juda; Qawsgabar, kung av Edom; Musuri, kung av Moab; Sil-Bel, kung av Gaza; Metinti, kung av Ashkelon; Ikausu, kung av Ekron; Milkiashapa, kung av Byblos; Matanba´al, kung av Arvad; Abiba´al, kung avSamisimuruna; Puduil, kung av Bet-Ammon; Ahimilki, kung av Ashdod"

Det är troligt att namnet Achish kan härledas från ordet ”archaic” på grekiska, vilket är namnet som är givet till de antika grekerna i Iliaden och  Odysséen (av Homeros). Tidigare hettitiska dokument nämner en nation i väster vid namn Achia (Achaia) i ett av breven sända av en hettitisk kung (1300-talet f Kr), adresserat till kungen av Achaia (Achaea), och refererar till honom som jämställd med kungen av hettiterna.  sig själv.

Paddy – detta namn förekommer i ugaritiska texter som ett privat namn. Från de assyriska protokollen av Sennacherib vet vi att namnet på kungen i Ekron är Paddy.

"Under loppet av min kampanj erövrade jag hans städer, Som inte hade kapitulerat vid mina fötter; Jag förde bort deras byte. Överståthållarna och folket från Amkaruna (Ekron), lade Padi
Deras kung i kedjor, vilken var en lojal undersåte Till Assyrien, och de hade givit honom till Hiskia, juden- Han höll honom i förvar, de blev rädda och vädjade (om hjälp) hos den egyptiske kungen"

yasd, Yair – Namnen förekommer i ugaritiska texter som privata namn

ptgyh – Detta namn är inte semitiskt, det kan vara ett filisteiskt eller indo-europeiskt namn på en guddom och var antagligen den mäktiga guden i Ekron. I Tel Miqne fann utgrävarna krukor med inskriptioner "Kadesh" and "L'ashrat". Det är möjligt att ptgyh är den filisteiska motsvarigheten av den kanaaneiska gudinnan Ashera.

Adth - Betyder: Hans älskarinna. Adth är den kvinnliga formen av en gentleman på det feniciska språket.  Titeln Adth
blev funnen på ett privat sigill från Juda: l'Adth, hustrun till Peshor".

Roten till ordet Adth är känd från ugaritiska texter som en förnäm titel på en kvinna/gudinna.

Ugaritiska texter KTU 2.68