February 28, 2018

Ingraverat krukhandtag från Khirbat Raddana


Ingraverat krukhandtag från Khirbat Raddana

Platsen ligger väster om Ramallah; den utgrävdes på 1930-talet av en amerikansk group. Grävarna fann en liten by från from the 11-12:te århundradet f Kr.

Utgrävningen vid byn avslöjade några få hus, och i närheten av varje hus hade invånarna grävt en cistern. 

På golvet i ett rum i ett av husen fann utgrävarna ett graverat krukhandtag. På handtaget fanns 3 tecken inristade vertikalt, och formen på tecknen vittnar om att de är bokstäver från den proto-kanaanitiska skriften som var vitt spridd under den tidsperioden.


Inskription på ett krukhandtag 
Som tidigare nämnts, fanns det tre inristade bokstäver på krukhandtaget. När vi läser ovanifrån och neråt, får vi kombinationen a.h.l. – på hebreiska "אחל". Eftersom handtaget inte är så långt, finns det inte nog plats för många bokstäver, och det verkar som om originalinskriptionen var kort. Det är logiskt att anta att kombinationen av bokstäverna är ett privat namn ( kanske namnet på krukans ägare). Man kommer att tänka på två liknande bibliska namn, namnet ”Ahilud” och ”Ahali”. Det bör påpekas att båda namnen är omnämnda i historieserien om kung David i Bibeln

2 Samuel 8:16 “Joab, Serujas son, hade befälet över krigshären, och Josafat, Ahiluds son, var kansler. 

"טז וְיוֹאָב בֶּן-צְרוּיָה, עַל-הַצָּבָא; וִיהוֹשָׁפָט בֶּן-אֲחִילוּד, מַזְכִּיר." 

1 Krön 11:41 “ hetiten Uria; Sabad, Alajs son;”

"מא אוּרִיָּה, {ר} הַחִתִּי, {ס} זָבָד, בֶּן-אַחְלָי. "



Om detta namn är likt namnet på fadern till kung Davids sekreterare Ahilud “אֲחִילוּד”, kan vi anta att namnet skulle skrivas som vid de flesta antika semitiska inskriptioner; dvs, utan Mater lectionis ahl[d] “[אחל[ד”.


No comments:

Post a Comment